Gå ett gymnasieår utomlands

Många av de svenska gymnasierna utomlands tar emot svenska elever som vill förlägga en del av sin gymnasietid utomlands. Här är ett urval av dem – och vad de kan erbjuda dig.

Madrid, Paris, London eller varför inte Nairobi? Att plugga utomlands behöver inte vara något du gör efter gymnasiet. I dag är möjligheterna att läsa en del av din gymnasietid utomlands stora. Nedan följer exempel på intressanta städer att plugga i.

Madrid
Den Skandinaviska Skolan i Madrid ligger 17 km norr om centrala Madrid i orten Alcobendas. Gymnasiet har cirka 40-50 gäststudenter. Eleverna bor i värdfamiljer och får därigenom bra språkträning och inblick i landets kultur och levnadsvanor. Här kan du läsa programmen samhällsvetenskap, naturvetenskap, ekonomi samt humaniora.
– Närheten till Madrid gör att vi kan ta vara på det stora utbudet av kultur i Madrid och även i städer som Toledo och Segovia, säger Jenny Dettmann. De flesta trivs bra och lär sig otroligt mycket, blir självständiga och vana att ta ansvar. Vi har väldigt duktiga lärare och en mycket familjär stämning på skolan. Vi har också en musikprofil och gäststudenterna kan sjunga i kör eller spela i band, säger Jenny Dettmann, biträdande rektor.

Paris
Skolan grundade 1878 och är därmed världens äldsta utlandsskola. Gymnasiet startades år 2000. Samhälls-, natur- och ekonomiprogrammen har hög kvalitet på undervisningen, helt enligt svenska riktlinjer – men i en fransk kontext.
– Vi strävar att integrera oss med det franska samhället och vårt gymnasium med 60 elever är inrymt i en fransk skola – Saint Dominique, säger Karin Gadelii, tf rektor för gymnasiet.

London
Svenska skolans gymnasium finns i Richmond på American International University in London. Gymnasiet har cirka 130 elever och ligger i en vacker miljö med tillgång till många aktiviteter och arrangemang.

– Vår undervisning sker i små grupper och våra erfarna och kvalificerade lärare tar en mycket aktiv del i varje elevs utveckling. Vi tar emot elever i alla tre årskurserna på Ekonomiska, Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga programmen, säger rektor Pär Hyss.

Skolorna i London, Paris och Madrid samarbetar med Polhemsgymnasiet i Lund och Sannarpsgymnasiet i Halmstad som båda har en Europaprofil. De skickar elever som går en termin under år 2, vår eller höst.

Nairobi
– Svenska skolan i Nairobi är ett unikt alternativ för de gymnasieelever som vill studera och uppleva en annan världsdel. Våra elever bor på internat eller i värdfamilj. Vi har också tre kurser med East African profil: EA Wildlife, EA Model UN och EA Development, säger Rosie Lundgren.

I dagsläget går cirka 60 elever på gymnasiet, varav de flesta är så kallade ”gästelever” vilket innebär att det bor på skolans internat som har 55 rum. Övriga elever är så kallade ”dagelever” vilket betyder att de bor med sina föräldrar i Nairobi.

Program: ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Intresserad av att plugga utomlands? För mer information gå in på:

Madrid:
www.escandinavo.com
Paris:
www.svenskaskolanparis.com
London:
www.swedishschool.org.uk
Nairobi:
www.ssn.or.ke
Ännu mer info på:
www.skolverket.se