Oscar Zia: ”Jag var abslut inte den blyga”

Tre veckor hann Oscar Zia gå på gymnasiet i Malmö innan det var dags för talangtävlingen X-Factor. Året var 2012 och därefter blev inget sig likt. Här berättar Oscar Zia om den snabba framgången, tuffa perioder i livet och valet han ångrar än i dag.

Oscar Zia, 19, gick det samhällsvetenskapliga programmet med internationell inriktning på Procivitas privata gymnasium i Malmö. Valet av linje kan verka förvånande med tanke på det musikundret han är.
– Är det något jag ångrar så är det nog det – att jag inte valde musik eller något annat kreativt. Å andra sidan hade jag en fantastisk skoltid och jag har i dag möjlighet att läsa vidare om jag vill. Jag kom faktiskt in på strategisk kommunikation i Malmö men valde att tacka nej, säger Oscar.

Oscar valde att satsa på musiken och man kan väl säga att karriären gått spikrakt uppåt. Han har varit med i Melodifestivalen, Diggiloo och X-Factor, släppt ett album som blev listtrea och dessutom nästan vunnit Let’s Dance.
– Jag har alltid haft något att göra vilket är fantastiskt.
Gymnasietiden beskriver Oscar som rolig och utvecklande. Han trivdes bland nya vänner och uppskattade skolans sätt att hålla eleverna motiverade.
­– Jag lärde mig att prioritera och strukturera och därmed hitta min takt i livet. Jag tror att man kommer ur sitt skal på gymnasiet, där man får nya vänner och står för helt andra utmaningar än vad man gjort tidigare. Det händer mycket under den här perioden i livet och då är skolan verkligen bra att ha.

Vem var du i klassrummet?
­– På högstadiet var jag den som pratade hela tiden men på gymnasiet var jag lugnare. Jag var absolut inte den blyga men inte heller så pratig längre. Kanske för att jag kände mig mer trygg.

Oscar_Zia_press2

Stundtals har det dock varit kämpigt för den svenske musikidolen. Oscar valde faktiskt att ta en paus från musiken för att bara vara en normal gymnasieelev under ett års tid.
– Det var ett bra val, jag behövde det. Allt hade gått lite för fort och när man kastats in i musikbranschen som jag gjorde är det nog bra om man är lite förberedd på vad det innebär. Det är inget nio-till-fem-jobb, man jobbar hela tiden. Visst är det kul att få jobba med det man brinner för men man får inte tappa bort sig själv och det gjorde jag lite. Under ett års tid fick jag vara en helt vanlig gymnasieelev, där fester och häng med kompisar ingick. Det var jättekul.

Att kunna kombinera plugget med karriären kan låta svårt men Oscar lyckades bra. Han tog med sig studierna på sina gig runt om i Sverige och kunde lämna in uppgifterna på distans.
– Jag gick i en skola där många hade en vilja av att bli något och lärarna var väldigt stöttande.

Oscar ska vara med i Melodifestivalen i år och han är även med i Relationspodden i P3 på vardagarna. Det är inte lätt att hitta rutiner.
– Det var svårt för mig att ta studenten och hitta en vardag, eftersom ingen dag är den andra lik. Jag är en person som trivs med rutiner och i dag finns det inga. Sen älskar jag det jag gör och det väger upp förstås. Jag lägger fokus på mina drömmar, som är musiken.

Hur hanterar du motgångar överlag?
– Utan motgångar finns det inga framgångar. Man lär sig av sina misstag och jag tror verkligen stenhårt på det.

Har du några tips till dem som ska göra sitt gymnasieval?
– Man är skoltrött i nian men det är tre helt nya år som väntar en, det ska man tänka på. Gymnasiet är mycket mer fest och häng med kompisar i kombination med fokus på studierna. Man ska verkligen ta vara på den här tiden tycker jag. Vad gäller val av linje så ska man göra det man tycker är roligt. Vet man inte vad man vill kan det vara bra att välja en bred linje, så man kan plugga vidare efter gymnasiet.

Oscar Zia

Ålder: 19 år
Aktuell: Relationspodden i P3 och Melodifestivalen

Följ Oscar Zia på Sociala medier!
Instagram: @oscarzia
Twitter: @oscarzia


Skribent: Janneke Wackerberg