Paul Svensson: ”Jag hade väldigt svårt att sitta still”

Som känd matlagningsentreprenör kan tänkas att Paul Svensson visste vad han ville bli redan som barn. Ändå är så inte fallet. Här berättar Paul om hur svårt det var att sitta still i skolbänken, varför han borde satsat mer på språkstudierna och hur lumpentiden förändrade hans liv.

Paul Svensson är kock, tv-kändis, författare och entreprenör. I dag driver han flera bolag och far landet runt. Samtidigt som intervjun äger rum blir Paul sminkad inför en TV-inspelning.
– Tja, den ena dagen är aldrig den andra lik, säger Paul och skrattar.
Gymnasiet gick han i Stockholm, även om skånskan avslöjar att han inte är uppväxt i huvudstaden.
– Jag flyttade upp när jag var femton och började gymnasiet. Jag valde den tekniska linjen och även om jag arbetar främst med matlagning i dag så har jag verkligen haft nytta av utbildningen.

En lugn typ
I klassrummet var Paul en ganska lugn typ. Han hängde gärna med bästa vännen Andreas, som han har kontakt med än i dag.
– Jag hade väldigt svårt att sitta still men det är egentligen inte så konstigt. Hur tänkte man när man planerar för 80-minuterslektioner utan paus?

Efter gymnasietiden gjorde Paul lumpen och det var faktiskt av ren slump han hamnade i köket.
– Redan efter en månad visste jag att matlagning var det jag ville hålla på med. Jag drevs av att se saker växa fram med händerna. Sen uppskattade jag service-andan. Det finns en otrolig tillfredställelse i att se någon annan njuta av det man skapar.

Skapat food court på skola
Efter lumpentiden flyttade Paul till England för att arbeta som lärling på en restaurang. Här utvecklades han något oerhört och bestämde sig för att flytta hem och göra något eget. Hans avtryck kan vi se överallt i dag men något som sticker ut lite extra är den food court han skapat på en gymnasieskola i Malmö.
– Det finns inte 1 000 elever som är sugna på samma mat samma dag så variation är en oerhört viktig faktor. Så vi skapade en food court där eleven kan välja mellan fem olika rätter varje dag. Det har varit väldigt framgångsrikt.

Vikten av språk
Paul ser tillbaka på gymnasietiden med positiva tankar, men önskar ändå att han koncentrerat sig lite mer under språklektionerna.
– Språk är ju helt avgörande för ens egen utveckling. Det är musklerna i ett samtal. Jag reser mycket och önskar att jag varit bättre på språk. Sen är jag glad över att jag valde en sådan bred linje. Det vill jag nog rekommendera alla – att inte låsa sig genom att välja en för snäv utbildning.

Paul Svensson
Paul Svensson
Född 16 augusti 1974 i Helsingborg, är en svensk TV-kock, krögare och kokboksförfattare.


Foto: Erika Wessman
Skribent: Janneke Wackerberg