Lisa Ajax: ”Jag lever min dröm nu!”

När hon var sex år gammal lovade hon sig själv att söka till ”Idol” så fort hon hade åldern inne. Tio år senare vann Lisa Ajax hela tävlingen. I dag kombinerar hon livet som Idolvinnare och gymnasieelev.

När Lisa Ajax från Järfälla vann Idol 2014 blev hon den yngsta som någonsin vunnit i Sverige. Att som 16-åring vinna Sveriges största musiktalangtävling har inneburit stora förändringar. Men att det blev just hon kanske ändå inte var så konstigt.

Farfars förtjänst
Som liten gick Lisa Ajax nästan alltid runt och sjöng och en dag sa hennes farfar ”Hon sjunger ju så bra, hon måste gå i sångskola”. Då var Lisa bara tre år gammal och hennes mamma tyckte det var lite märkligt att han redan nu kunde höra det.
– Men två år senare skrev mamma in mig i en barnkör, men det var ingenting för mig eftersom jag var så blyg. Året efter började jag istället hos en sångpedagog och hos henne går jag än i dag. Hon är verkligen jättebra och jag har henne att tacka för mycket, säger Lisa Ajax.

Någon annan Lisa har att tacka för mycket är hennes farfar och hela den sidan av släkten.
– Farfar var med i en manskör från att han var 13 år till 70 år, pappa var musikalisk liksom flera andra i hans släkt också. De brukade alla sjunga på en julskiva som de spelade in. Jag har nog ärvt en del av min musikalitet därifrån.

Men det här med blygheten, hur går det ihop med att framträda?
– Jag blir blyg när jag ska prata framför många människor. När jag sjunger släpper allt och jag tänker inte ens på det. Men ”Idol” har hjälpt mig mycket också, jag är inte lika blyg i dag.

Hur har ditt liv förändrats efter Idol?
– Det har förändrats ganska mycket på ett positivt sätt. Jag lever min dröm nu, det går inte riktigt att jämföra med mitt liv innan Idol.

Hur ser en vanlig dag i ditt liv ut?
– Jag går till skolan och sen till studion när jag slutat eller så har jag något annat att göra. Sen kommer jag hem på kvällen, då kan jag gå till gymmet om jag hinner annars går jag ut med hunden och bara slappnar av.

”Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Kanske tappar jag rösten och kan inte sjunga, då vill jag ha en säkerhet.”

 

Hur hinner du med både skolan och musiken?
– Det är inte alltid jag hinner men det funkar ändå. Det är ganska tufft men det går absolut. Under ”Idol” så missade jag en termin, därför fick jag läsa in två terminer under nästa. Och eftersom jag hade så mycket att göra med musiken då blev det som att jag läste två terminer under en halv termin. Men det gick ändå och det är jag glad för. Men nu i höst kände jag att det blev för mycket med både musiken och skolan. Samtidigt vill jag verkligen gå ut gymnasiet. Därför har jag beslutat att börja läsa på distans för en skola i Småland.


Varför är det så viktigt för dig att fullfölja gymnasiet?

– Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Kanske tappar jag rösten och kan inte sjunga, då vill jag ha en säkerhet. Samtidigt satsar jag 100 procent på musiken nu, det som blir över lägger jag på skolan. Men det är ändå viktigt för mig att klara av skolan nu och inte behöva ta igen det senare.

Tills nu har du ju gått på Rock & Soul-linjen på Fryshusets Gymnasium? Vad är det bästa med den linjen tycker du?
– Jag ville ha musik så det var ganska självklart att det blev just den inriktningen. Jag var bara på audition i skolan, inget öppet hus eller så utan jag ville börja där så fort jag kom dit. Det bästa är att vi får hålla på med musik och vara i olika band och spela tillsammans. Men nu har jag ändå så fullt upp med musiken, så jag behöver inte läsa det i skolan också.

För en tid sedan gjorde du ett gästspel i ”Idol” igen. Hur var det?
– Det kändes jättekonstigt, det var som att jag tävlade igen. På ett sätt ville jag det, men på ett annat sätt inte.

Hur ser framtiden ut för dig nu?
– Jag kommer vara mycket i studion och släppa nya låtar. Just nu vill jag etablera mig i Sverige, men drömmen är att komma till USA och slå igenom där.

Vem är din musikaliska förebild?
– Helt klart Jessie J! Hon har inspirerat mig så mycket. Jag var och kollade på henne på Gröna Lund och hon tog verkligen över scenen. Sedan dess ser jag mest upp till henne.

Lisa Ajax

Fotograf: Filip Cederholm

Ålder: 17
Bor: Med sin mor i Järfälla
Gör: Artist
Aktuell: Med singeln ”Blue Eyed Girl” som släpptes 25 september 2015.

Följ Lisa Ajax på Sociala medier!
Twitter
Instagram
Facebook
Hemsida