Konsten att aldrig ge upp

Claudia Payton är en av Sveriges unga friidrotts-talanger och en av de tio bästa kortdistansarna i landet.
– Målsättningen är förstås att få delta i både VM och OS, säger hon under ett av veckans många träningspass i klassiska Våxnäshallen i Karlstad.

I JSM i Kalmar i augusti 2015 knep Claudia Payton guldmedaljen på 100 meter med tiden 12.42, knappt före tvåan Emelie Rantzow och trean Lisa Warfvinge.

Det är tisdag och tidig eftermiddag. Än så länge är Våxnäshallen öde så när som på en av Sveriges främsta ungdoms-friidrottare. I Våxnäshallen har många av landets stora friidrotts-stjärnor tränat, till exempel Irene Ekelund och Stefan Holm för att bara nämna några.

För 17-åriga Claudia Payton är Våxnäshallen lite av ett andra hem. Det är här hon varje vecka tillbringar åtskilliga timmar för att hålla sig kvar i toppen som en av landets snabbaste tjejer på 60 och 100 meter. Men så har det inte alltid varit. För några år sedan drabbades Claudia av en lårbensfraktur och idrottskarriären såg ut att vara slut.
– Det var i alla fall vad läkaren sa till mig, berättar Claudia och fortsätter:
– Men jag är stönig och vägrade låta skadan få hindra mig från att fortsätta med idrotten, berättar hon hon och minns de många och ibland smärtsamma träningspassen för att komma i form igen.

Skadan är idag läkt och läkarens hot om att aldrig mer kunna idrotta blev inte verklighet. Istället kom Claudia att på kort tid – mindre än två år – ta sig från krycka till pallplats. Hon har tränat friidrott sedan 5-6-årsåldern men också hunnit testa på både fotboll och truppgymnastik – lagsporter som hon förvisso trivdes med men inte kände att det var där hon hörde hemma.
– Jag föredrar friidrotten där det är jag och ingen annan som kan påverka resultatet. I fotboll är man en lagspelare men som friidrottare är man sig själv och kan inte skylla på någon annan om det inte går bra. Den utmaningen gillar jag, förklarar Claudia.

Hon förenar idrotten med studier på Idrottsgymnasiet i Karlstad, en skola med elever från hela Sverige som är där för att utvecklas inom sina respektive idrotter och samtidigt lägga grunden till ett yrkesliv bredvid arenorna. Utbildningarna är godkända både på riks- och lokalnivå och eleverna väljer mellan åtta nationella program.

Claudia studerar på det naturvetenskapliga programmet. En ”tuff” utbildning som kräver koncentration och disciplin för godkända betyg. Lägg därtill att såväl schemalagd tid som fritid ska ägnas åt idrottsämnet. Men så är också eleverna på Idrottsgymnasiet fokuserade på både studier och idrott och inställda på att gymnasieåren kommer att bli krävande.
– För mig var naturvetenskapsprogrammet en självklarhet eftersom jag gillar de ämnen som ingår och vill ha en utbildning med många dörrar öppna till yrkeslivet, berättar Claudia som ännu inte vet vad hon vill arbeta med den dagen idrottskarriären är över.
– Det viktiga för mig just nu är att fortsätta utvecklas som friidrottare parallellt med att skaffa mig en grund för ett yrkesliv, förklarar hon.

Och hennes inställning har definitivt lett till fina resultat. Idag är Claudia en av Sveriges tio snabbaste kortdistansare inomhus och den elfte snabbaste utomhus. Pallplatserna har således blivit många och fler lär de bli. Under 2016 är siktet inställt på deltagande i bland annat junior-VM i Ryssland.
– Men det beror på om denna tävling verkligen blir av på grund av oroligheterna i landet, påminner Claudia.

När Claudia Payton skulle välja bland alla idrottsgymnasium i landet föll valet på det närmaste, det vill säga på hemmaplan.
– Jag är ju medlem i IF Göta och ville fortsätta utvecklas i den miljö jag känner sedan många år. Dessutom är ju Idrottsgymnasiet i just Karlstad en av de med flest meriter och därför fanns det ingen anledning att söka sig till en annan utbildningsort.

Idrottsgymnasiet

 

 

Idrottsgymnasiet

(F17 60 meter)
Med tiden 7.67 sprang Claudia Payton först över mållinjen efter 60 meter på JSM i Göteborg. Nu är hon en av Sveriges tio snabbaste inomhus på sträckan.

Läs mer på: http://karlstad.se/utbildning-och-barnomsorg/gymnasium/idrott


Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild
Skribent
: Michael Österman