Fristående gymnasium med inriktning mot industriteknik

En liten skola med bra sammanhållning och ett nära samarbete med näringslivet sammanfattar Wilhelm Haglunds gymnasium, som utbildar elever i produkt- och maskinteknik.

Oscar Färnström

Oscar Färnström, elev på Wilhelm Haglunds Gymnasium

– Jag var intresserad av teknik men vill också göra något praktiskt med händerna, därför passade skolan mig bra, säger Oscar Färnström som går tredje året på industritekniska programmet.

På Wilhelm Haglunds gymnasium erbjuder man eleverna ett program med tyngdpunkt på teknik, industri och naturvetenskap. Genom att utbildningen innehåller ytterligare kurser samt arbetsplatsförlagd utbildning så läser eleverna fler poäng än vad som är normalt vilket innebär att de får ett fjärde år ”på köpet”, fast de bara studerar i tre år.

Utbildningen är högskoleförberedande men är också upplagd så att eleverna kan gå direkt ut i näringslivet efter studenten.
– Min plan är att plugga vidare på högskola efter studenten och fördjupa mig inom kommunikation eller radio. Men innan dess ser jag fram emot min praktik i Shanghai.

Sista året har eleverna praktik utomlands i exempelvis Kina, Japan, USA eller Indien. Skolan har också utbyte med ett flertal länder däribland Singapore, Japan och England. Den goda och nära kontakten med näringslivet och industrin, både globalt och nationellt är något som utmärker skolan. Tiina Johans, rektor på skolan poängterar att eleverna är eftertraktade av företagen.
– Företagen kontaktar oss och söker just våra elever, det är jättekul, avslutar Tiina Johans.

Läs mer på: http://whgy.se


Skribent: Ofelia Vasquez Graah-Hagelbäck