Dogge: ”Mer idrott på schemat är något jag tror stenhårt på”

De flesta känner igen honom som den självsäkre rapparen i kultförklarade svenska hip hop-gruppen The Latin Kings. Men alla vet inte att Dogge också skrivit flera böcker, är ensamstående fyrabarnspappa och studerar teologi med inriktning präst. Nu berättar han varför utbildning är det viktigaste i livet – och hur han själv hittade sin studiemotivation.

För Dogge Doggelito, eller Douglas Léon som han egentligen heter, är skoltiden något han ser tillbaka på med glädje. Det var på Grindtorpsskolan i Alby som han vid skolavslutningen efter första klass för första gången stod på en scen – och sjöng Torskvisan: ”En äkta nordsjötorsk jag är, född någonstans vid Måseskär”.

Resten är historia. Dogge träffade Chepe, Salla och Rodde och bildade The Latin Kings och satte tonen för svensk hip hop i början på 90-talet. Samtidigt, berättar han, fanns det ingen studiero efter sjätte klass då han började på en ny skola.
– Det var en gangsterskola och det fanns ingen disciplin överhuvudtaget. Men det var bra att det fanns folk från hela världen i samma klass, det tror jag betyder mycket för det sociala. Men skulle någon av mina barn hamna i en sådan klass skulle jag byta skola rakt av.

I dag har Dogge fyra barn i åldrarna tre, fyra, fem och 13 och för honom är det självklart att de får en bra utbildning.
– Jag hade en mamma som förklarade att det var bra att gå gymnasiet. Och jag är väldigt glad för att jag gick ut med fullständiga betyg.

3 snabba

Vad läste du för linje?
– Handel och kontor, sedan restaurangskolan och efter det musikkonservatoriet på Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm.

Vad vill du att dina barn ska göra?
– Som förälder vill man att ens barn ska leva drömmarna som man själv inte fick leva. Jag ville alltid spela hockey när jag var liten, men fick aldrig det. Dels eftersom farsan är från Venezuela och inte förstår sporten men också eftersom att det kostar mycket pengar. Nu skulle jag tycka det vore kul om minstingen började med det. Vi har faktiskt redan börjat öva…

Hänger sport och utbildning ihop tycker du?
– Det tror jag verkligen. För mig blev det ordning på studierna när jag började träna thaiboxning. Det blev ett sätt att få ut all energi. Att få utlopp för det man har inom sig för att sedan komma lugn och utvilad till lektionen. Sporttänket är väldigt positivt också. Att träna hårt för att uppnå något och se resultat. Mer idrott på schemat är något jag tror stenhårt på.

dogge

Dogge Doggelito

Födelseamn: Douglas Jonathan Alexander León

Född: 24 juli 1975 i Norra Botkyrka.

Familj: Ensamstående pappa till fyra barn, 2,4,5 och elva år. En pitbull, tre Chihuahuor, fyra dvärgpapegojor och en kameleont.

Bor: Radhus på Albyberget mellan Alby och Fittja.

Gör: Artist och debattör, mångsysslare.

Följ Dogge på Sociala medier!
Instagram
Facebook
Hemsida