Bli Däck- och Hjulmekaniker!

Däck-Hjultekniker

Gillar du fordon och vill ha ett yrke där du rör mycket på dig? Är du social och vill ha mycket kundkontakt i ditt arbete? Är du hellre inne på en verkstad än ute och kör? Då kan Däck- och Hjulmekaniker vara jobbet för dig!

Bilägare vill ofta få professionell hjälp när det gäller deras fordons hjulutrustning. Det är då en specialist på däck, fälg och hjul rycker in. En Däck- och Hjulmekaniker ansvarar för korrekta däck och hjulbyten, samt hjulinställningar, service och förvaring av däck. Du kan specialisera dig på personbilar, bussar och lastbilar, jordbruks- och skogsmaskiner eller truckar och entreprenadmaskiner. Dessutom kan man specialisera sig mer mot entreprenadmaskiner och fordon som finns i hamnar och i gruvhanteringen.

När du utbildar dig till Däck och Hjulmekaniker kommer du att få ett rörligt, socialt och ansvarsfullt arbete. I arbetslivet ingår det att ge råd och information till kunder och en bra däck- och hjulmekaniker erbjuder bra service, kundfokus och ett gott kundbemötande. Därför är det också en naturlig del i utbildningen. Du får lära dig om de olika produkterna på marknaden och naturligtvis en hel del däck och hjulhantering. Dessutom manövrerar du maskinutrustning som används vid däck och hjulbyten såväl i verkstad som mobilt.

Du får kunskap om all hjulutrustning och dess betydelse för fordons funktion, säkerhet och miljöpåverkan. Din kunskap använder du för att hjälpa fordonsförare och fordonsägare med deras frågor och behov. Att utbilda sig till Däck- och Hjulmekaniker innebär såväl ett fysiskt arbete där du får röra på dig mycket som ett ansvarsfullt yrke där hjulens inverkan i allra högsta grad påverkar fordonets säkerhet.

När du utbildar dig till Däck och Hjulmekaniker kommer du att få ett rörligt, socialt och ansvarsfullt arbete

Arbetet är ofta i högt tempo och det är viktigt att du är en lojal kollega då montörer oftast hjälps åt att serva samma bil. I arbetet använder du monteringsutrustningar, fordonslyftar och IT-stöd, såväl i verkstad som ute i fält med servicefordon som lär dig om material, arbetsmetoder och verktyg.

För att bli Däck och Hjulmekaniker väljer du ämnet Hjulutrustningsteknik på fordons- och transportprogrammet. I programmet ingår två kurser; Hjulutrustning (200 p) och Hjulutrustning – Specialisering (100 p).

Vi ser fram emot din ansökan!

TYA Information

Däckspecialisternas Riksförbund-DRF
Tel:08-506 010 58

Transportfackens Yrkesoch arbetsmiljönämnd
Västra vägen 11 A, 171 26 Solna
Tel: 08-734 52 00
Mail: info@tya.se


Skribent: Amna Kodzaga